„Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” Program Fundacji Szkoła Na Widelcu dotyczący edukacji żywieniowo-kulinarnej realizowany był w klasach 1-3. Edukacja żywieniowo-kulinarna to połączenie przekazywania wiedzy teoretycznej dotyczącej zasad zdrowego odżywiania, sposobu komponowania diety, wiedzy dotyczącej tego w jaki sposób mądrze robić zakupy, ale i tego jak jedzenie wpływa na nasz organizm z praktycznymi zajęciami, dzięki którym dzieci zdobywają praktyczne umiejętności takie jak krojenie, siekanie, poznają sprzęty kuchenne, uczą się zasad higieny i pracy w kuchni. W ramach programu zrealizowano dwie jednostki tematyczne: Dlaczego jedzenie jest ważne? i Skąd się bierze jedzenie? na bazie opowiadania o Eli i Jasiu oraz filmu z królikiem Marchwianem.
Od września w ramach SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE w klasach 1-3 realizowany jest program DOBRZE JEMY - FUNDACJA SZKOŁA NA WIDELCU. Z przyjemnością realizujemy kolejne punkty programu edukacji żywieniowo-kulinarnej. SZKOŁA NA WIDELCU to połączenie przekazywania wiedzy teoretycznej i praktycznej dotyczącej zasad zdrowego odżywiania, sposobu komponowania diety, wiedzy dotyczącej tego w jaki sposób mądrze robić zakupy, ale i tego jak jedzenie wpływa na nasz organizm.
W roku szkolnym 2020/2021 uczniowie zrealizowali trzy tematy: „Dlaczego jedzenie jest ważne?”, „Skąd bierze się jedzenie?” i "Dlaczego powinniśmy wybierać wodę
i dużo się ruszać?"
W pierwszym z nich dzieci zapoznały się z piramidą zdrowia pokazującą prawidłowe odżywianie się oraz zdrowy styl życia. W drugim poznały wartości odżywcze zdrowych produktów spożywczych oraz jadalne części różnych roślin. Poznały też zasady właściwego zachowania się przy stole. Trzeci temat dostarczył im wiedzy na temat roli, jaką woda pełni w organizmie człowieka, jakie napoje są korzystne dla naszego organizmu, oraz utrwaliły wiadomości na temat znaczenia aktywności fizycznej w życiu.